SiciliŽ voor beginners

SiciliŽ | bezienswaardigheden | plaatsen | eilanden | eten & drinken | geschiedenis | vakantie | vervoer | reisinfo | weer | links

Vervoer in SiciliŽ en reizen naar SiciliŽ

Het vliegtuig is de makkelijkste en meest gebruikte manier om naar SiciliŽ te reizen. Natuurlijk zijn er meerdere manieren om het eiland te bereiken, zo kun je bijvoorbeeld met de trein, boot of auto het eiland bezoeken. Eenmaal op het eiland heb je tal van mogelijkheden om jezelf voort te bewegen. De handigste manier is om een huurauto te nemen, maar ook als je liever niet autorijdt dan zijn er meerdere vormen van openbaar vervoer waar je gebruik van kunt maken. Wil je ťťn van de eilanden bezoeken die rondom SiciliŽ liggen dan ben je aangewezen op een veerdienst.
De grotere steden op het eiland kun je het beste te voet of op de fiets verkennen, want het verkeer is er vaak hectisch.

SiciliŽ bezienswaardigheden

Het eiland SiciliŽ is rijk aan indrukwekkende historie, een soms overweldigende natuur en prachtige bezienswaardigheden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor SiciliŽ samengesteld:
SiciliŽ bezienswaardigheden top 10

Vliegen

Zo goed als alle toeristen die een bezoek brengen aan SiciliŽ komen met het vliegtuig. Er zijn maar liefst vier internationale luchthavens op het eiland te vinden. De grootste en bekendste is de luchthaven van Catania. Deze luchthaven staat bekend onder de naam Fontanarossa en is te vinden op ongeveer zeven kilometer van de stad Catania. De meeste toeristen die naar deze luchthaven vliegen verblijven in populaire omliggende plaatsen als Taormina, Enna, Messina en Siracusa. Als je geluk hebt kun je tijdens je vlucht naar de luchthaven van Catania de Etna zien liggen. Vanuit Nederland kun je met Transavia naar Catania vliegen.

De tweede luchthaven van SiciliŽ is te vinden bij de hoofdstad Palermo. Deze luchthaven staat bekend onder de naam ďFalcone BorselinoĒ. De luchthaven is vernoemd naar twee beroemde anti-maffia rechters. Wie in Palermo, Cefalu, Milazzo of een andere badplaats in het noordelijke deel van SiciliŽ verblijft zal hoogstwaarschijnlijk op Palermo vliegen.

De derde luchthaven van SiciliŽ is het vliegveld van Trapani. Deze is te vinden aan de westkust van SiciliŽ en wordt hoofdzakelijk aangedaan door de low-budgetmaatschappijen. Het is een klein vliegveld waar je niet al teveel tijd wilt doorbrengen.

Ook bij de stad Comiso is een internationaal vliegveld te vinden. Vanuit Nederland gaan er geen rechtstreekse vluchten naar die vliegveld, maar vanuit Brussel zijn er wel enkele mogelijkheden.

Huurauto

Als je SiciliŽ wilt gaan ontdekken dan kun je eigenlijk niet zonder een huurauto. De afstanden zijn er behoorlijk groot en het openbaar vervoer brengt je niet overal. Let wel goed op waar je de auto huurt en wat voor soort constructies de verhuurder hanteert. Zo lijkt het in eerste instantie vaak goedkoper om een vol-leeg te nemen, maar dat is op de langere termijn vaak behoorlijk duurder. Je kunt beter een vol-vol constructie gaan zodat je later niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Veel online aanbieders bieden eigen verzekeringen aan die een stuk goedkoper zijn dan die van het verhuurbureau zelf. Als je een dergelijke verzekering afsluit dan moet je er wel rekening mee houden dat je het totale borgbedrag moet voorschieten omdat de verhuurder via een derde persoon zijn geld moet halen. Verder doe je er goed aan om een niet al te grote auto te huren tijdens je vakantie op SiciliŽ. Dit heeft alles te maken met de smalle en nauwe straatjes in de historische centrums van de verschillende dorpjes en zelfs van enkele grote steden. Als je hier rondrijdt in een te grote auto snap je ineens het nut van een Fiat 500.

Je kunt de prijzen van verschillende autoverhuurders op SiciliŽ vergelijken op Easyterra SiciliŽ en vervolgens meteen je huurauto tegen het laagste tarief reserveren.

Autorijden op SiciliŽ

Wie van plan is om te gaan autorijden op SiciliŽ doet er goed aan om zich eerst te verdiepen in de Italiaanse rijstijl. Niet dat dit enig effect zal hebben, maar dan weet je in ieder geval wat je kunt verwachten tijdens je ritjes over het eiland. De Sicilianen rijden met name in de bebouwde kom stevig door en met ťťn hand op de toeter. Na een paar dagen ben je hier aan gewend en kan je zonder problemen meerijden met het Siciliaanse verkeer. Vergeet je richtingaanwijzer te gebruiken en ieder gaatje is er ťťn en daar kun je dus makkelijk tussen. Als je jezelf eenmaal hebt aangepast aan de Siciliaanse rijstijl zal je merken dat je vrij gemakkelijk en zonder al te veel problemen op je plaats van bestemming zal komen. Is er toch iets wat je niet zint, claxoneer dan luid.

De wegen op SiciliŽ zijn over het algemeen van een goede kwaliteit, met name de tolwegen zijn er erg goed onderhouden. Deze tolwegen kun je gewoon met je Nederlandse creditcard of cash betalen. De wegen in het binnenland en in het zuidelijke deel van het eiland zijn echter een stuk minder goed van kwaliteit. Wees altijd op je hoede voor ontbrekend asfalt! De wegen in het bergachtige binnenland zijn smal en kronkelig en vaak slecht onderhouden.
Let in de kleinere dorpjes ook op waar inrijdt. Sommige van de straatjes zijn zo smal dat je met een auto er eigenlijk geen kant op kunt. Dit kan soms voor vervelende situaties zorgen. Je kunt beter een parkeerplaats zoeken aan de rand van een dorp en vervolgens de rest van het dorp te voet verkennen.

Parkeren

In de grote steden en bij de bekendste en drukstbezochte bezienswaardigheden op SiciliŽ zijn er meer dan genoeg parkeerplaatsen te vinden. Dit kunnen parkeergarages zijn of grote parkeerterreinen. Bij de meeste bezienswaardigheden kun je gratis parkeren, in de grote steden moet je meestal betaald parkeren. Let wel goed op, want er zijn behoorlijk wat uitzonderingen op de regel en het zou zonde zijn dat je voor niets een kaartje zou kopen. Bij de populairdere toeristische attracties en in sommige grote steden lopen er ďmannetjesĒ rond die je wel even een parkeerplaats aanwijzen en je helpen met inparkeren. Het is natuurlijk in alle gevallen om wat geld te doen. Als je deze ďmannetjesĒ ťťn of twee euro geeft dan zijn ze vaak al blij en houden ze ook nog een oogje in het zeil zodat er niets met je auto kan gebeuren. Sommige van deze parkeerhulpen kunnen wat nors overkomen maar als je vriendelijk tegen ze blijft klaren ze vaak op.

Tanken

Let goed op waar je gaat tanken want de prijzen kunnen per pomp behoorlijk verschillen. Verder is het goed om van tevoren te controleren of je op het tankstation met pin kunt betalen. Dit is namelijk op SiciliŽ nog niet de gewoonste zaak van de wereld. Een andere tip die we je willen meegeven is tank zelf en laat de eigenaar het niet voor je doen. Niet omdat deze dat niet zou kunnen maar omdat de benzine of diesel ineens 10 tot 20 cent per liter duurder wordt.

Veerboten

Er zijn verdeeld over het eiland behoorlijk wat verschillende veerdiensten te vinden. De belangrijkste is natuurlijk degene die Messina met het vaste land van ItaliŽ verbindt. Er vertrekken vanuit Salerno en Reggio Calabria boten naar Messina. Vanuit Napels, Livorno, Genua en Civitavecchia vertrekken er veerdiensten vanaf het vaste land van ItaliŽ naar Palermo.

De verschillende Eolische eilanden kunnen bereikt worden vanuit Milazzo. Vind je het niet erg om wat langer op een boot te zitten dan kun je er ook voor kiezen om de Eolische eilanden te bezoeken vanuit Palermo of Messina.
Er is tevens een veerdienst tussen Cagliari op SardiniŽ en Palermo. Ook de Agedische eilanden en de Pelagische eilanden zijn per veerdienst bereikbaar. Ditzelfde geldt voor de eilanden Ustica en Pantelleria.

Vanuit verschillende plaatsen op SiciliŽ vertrekken er ook veerboten naar Malta en TunesiŽ.
Let goed op voor welk tijdstip je je kaartje hebt gekocht, want deze tijden zijn bindend en kunnen niet ingeruild worden voor andere tijdstippen. Als je ťťn van de eilanden gaat bezoeken tijdens je vakantie op SiciliŽ dan doe je er ook goed aan om goed te kijken hoe laat de laatste boot naar SiciliŽ gaat. Dit kan soms al behoorlijk vroeg zijn.

Trein

Je zou het niet verwachten, maar SiciliŽ is met de trein te bereiken. De trein wordt namelijk op een spoorpont gereden waarna je na een half uurtje varen op SiciliŽ bent aangekomen en je de weg vervolgt. SiciliŽ zelf heeft een behoorlijk groot en uitgebreid spoornetwerk. In totaal zijn er meer dan 150 kleine en grote stations te vinden op het eiland. Zo goed als alle grote en belangrijke steden kunnen met de trein bereikt worden, maar ook een groot aantal kleinere dorpjes hebben hun eigen station. Net als in andere delen van ItaliŽ is het treinvervoer op SiciliŽ goed en goedkoop. Nadeel van de meeste lijnen is wel dat er veelvuldig gestopt wordt en je reis hierdoor onnodig langer duurt.
Er zijn op SiciliŽ ook enkele nostalgische treinen te vinden. Een van de bekendste is de het smalspoortreintje dat van Catania naar Randazzo bij de Etna rijdt. Een andere beroemde lijn is het dieseltreintje tussen Siracusa en Modica.

Metro

De steden Palermo en Catania zijn in het bezit van een eigen metronetwerk. Hierdoor kun je vrij gemakkelijk jezelf verplaatsen in de historische centra van deze steden. Ze verbinden de historische binnenstad met de buitenwijken van de stad, maar ook met de luchthavens die in de buurt liggen.

Fietsen

Er zijn meerdere plaatsen op SiciliŽ te vinden waar je een fiets kunt huren. Je moet er dan echter wel rekening mee houden dat het binnenland van SiciliŽ behoorlijk bergachtig is en niet geschikt is voor de ongeoefende fietser en dat de Sicilianen niet echt gewend zijn aan fietsers. Natuurlijk kom je in het weekend soms grote groepen mannen tegen die aan het wielrennen zijn, maar gewone fietsers zie je er eigenlijk maar zelden. Er zijn echter wel een paar prachtige fietsroutes te vinden op het eiland die ook voor de minder getrainde fietser goed te doen zijn. Een van de mooiste plaatsen om te fietsen is de kustweg tussen Marsala en Trapani. Tijdens deze tocht wordt je getrakteerd op schitterende vergezichten en bijkomstig voordeel; het is hier zo goed als vlak.

Meer info over SiciliŽ

De volgende sites bieden goede tips en informatie over SiciliŽ:
bijzondere plaatsen in SiciliŽ
de mooiste dorpjes van SiciliŽ
SiciliŽ in 24 foto's
SiciliŽ in ťťn dag
SiciliŽ informatie
SiciliŽ weer & klimaat
SiciliŽ zonkalender

Wil je specifieke informatie over steden in SiciliŽ? Kijk dan op deze sites:
Agrigento tips & info
Catania tips & info
Marsala tips & info
Milazzo tips & info
Noto tips & info
Palermo tips & info
Ragusa tips & info
Syracusa tips & info
Taormina tips & info
Trapani tips & info

© alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy