Weer en beste reistijd voor Sicilië

Het klimaat van Sicilië is voor veel toeristen de doorslaggevende factor om voor een vakantie op dit prachtig eiland te kiezen. Dit is niet zo verwonderlijk, omdat het klimaat van Sicilië het gehele jaar als aangenaam gezien kan worden. De wintermaanden zijn er zacht zonder echt koud te worden en de zomers zijn er warm, maar zelden echt heel heet. Ook de gemiddelde jaarlijkse neerslag valt er erg mee waardoor de gemiddelde luchtvochtigheid ook erg laag is. In de binnenlanden van Sicilië, en dan vooral in de hoger gelegen delen van het eiland, in de buurt van de Etna, komt een ander soort klimaat voor. Niet het mediterrane klimaat dat je in zo goed als heel Italië tegenkomt, maar een zeeklimaat waar het gehele jaar een behoorlijk stuk kouder zal zijn dan op de andere delen van het eiland.



Het klimaat van Sicilië

Het overgrote deel van Sicilië heeft een mediterraan klimaat. Dit klimaattype komt voor in zo goed als alle landen plaatsen en eilanden die zich in de directe omgeving van de Middellandse Zee bevinden. Het mediterrane klimaat is een van de aangenaamste klimaten ter wereld. De wintermaanden zijn er koel, maar zelden koud en de zomers zijn er warm en soms heet. Het is vooral het temperende effect van de Middellandse Zee dat door veel mensen erg aangenaam wordt gevonden. Alleen als het klimaat onder de invloed komt te staan van de Sirocco, een hete droge wind uit de Sahara, kan het klimaat van Sicilië als minder prettig worden ervaren.

De hoger gelegen delen in het binnenland van Sicilië hebben een maritiem klimaat. Op deze delen van het eiland zijn de temperatuurverschillen gedurende het gehele jaar groter dan op de andere delen van het eiland. In de wintermaanden is hier zelf sneeuw te vinden en kan er geskied worden.

Warme droge zomermaanden

De zomerperiode is voor de echte zonaanbidders de ideale periode om een bezoek te brengen aan Sicilië. De gemiddelde dagtemperatuur ligt in deze periode rond de dertig graden Celsius, maar zal op de heetste dagen van het jaar richting de veertig graden Celsius gaan. Dit lijkt misschien wel heel warm, maar de altijd aanwezige zeewind zorgt gelukkig voor de nodige verkoeling. Alleen als de Sirocco invloed heeft op het klimaat van Sicilië kan dit als negatief ervaren worden. De hete droge lucht zorgt ervoor dat het warmer en benauwder aanvoelt dan dat het eigenlijk is. Gelukkig komt deze wind niet al te veel voor op Sicilië.

Een van de fijne bijkomstigheden van het klimaat op Sicilië in de zomerperiode is dat het er zo goed als niet regent. Dit komt ten goede van de zonne-uren en gemiddelde temperatuur. Het heeft dan weer wel het nadeel dat het er behoorlijk stoffig kan zijn.

Winterzon op Sicilië

Het klimaat van Sicilië is in de winterperiode net iets te koel om te kunnen dienen als echte winterzonbestemming, maar toch is het eiland ook in de wintermaanden een steeds populairder wordende vakantiebestemming. De gemiddelde dagtemperatuur komt in deze periode niet uit boven de vijftien graden Celsius, maar op de warmste winterdagen zijn temperaturen van twintig graden en meer niet ongewoon. Op deze dagen is Sicilië erg geschikt als winterzonbestemming. Jammer genoeg komen deze dagen te weinig voor gedurende de wintermaanden. Een bijkomend nadeel is dat de meeste neerslag in deze periode gemeten wordt waardoor er maar weinig zonne-uren overblijven. Kortom, Sicilië is niet geschikt als winterzonbestemming, maar wil je even vluchten van de kou in Nederland en hoef je niet per se op het strand te liggen dan kan Sicilië een goede optie zijn.


Neerslag

De meeste neerslag op Sicilië valt van oktober tot en met januari. De gemiddelde neerslagcijfers in deze periode komen ongeveer overeen met de neerslagcijfers die we in Nederland in deze periode gewend zijn. De drogere periode start in mei en duurt tot en met augustus. De gemiddelde neerslag in deze maanden is erg laag en valt te verwaarlozen. De weinige neerslag die er valt, komt vaak als geroepen om het stof en het zand weg te spoelen. Op de hogere delen van het eiland zal de neerslag in de wintermaanden als sneeuw naar beneden komen. Deze hoeveelheden zijn in de meeste jaren zo groot dat er op Sicilië op meerdere plaatsen geskied kan worden. Vooral het gebied rondom de Etna is in de winterperiode een geliefd skigebied.

Weersextremen

Door de invloed van de Middellandse Zee komen er op Sicilië zo goed als geen weersextremen voor. Door het temperende effect van de Middellandse Zee op het klimaat van Sicilië ligt de gemiddelde jaartemperatuur niet heel erg ver uit elkaar. Op de lagergelegen delen van het eiland zal er zelden tot geen vorst voorkomen en ook andere temperatuursextremen zijn er een uitzondering. Dit geldt overigens niet voor de hogergelegen delen waar wel langere periodes met vorst voorkomen.
Het enige waar je rekening mee moet houden als het gaat om weer op Sicilië is de Sirocco wind. Deze wind neemt hete en droge lucht mee vanuit de Sahara en neemt hem mee naar Sicilië. Tijdens de dagen dat het eiland in de greep is van deze wind is het er een behoorlijk stuk onaangenamer op het eiland. Een van de grootste nadelen van deze wind is dat de temperatuur in de avonduren niet zal dalen wat bij veel mensen voor slapeloosheid en migraine zal zorgen. In zeer ongewone gevallen kan het kwik tijdens een sirocco oplopen tot vijfenveertig graden Celsius.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Sicilië zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Sicilië. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Sicilië