SiciliŽ voor beginners

SiciliŽ | bezienswaardigheden | plaatsen | eilanden | eten & drinken | geschiedenis | vakantie | vervoer | reisinfo | weer | links

SiciliŽ weer & klimaat

Het klimaat van SiciliŽ is voor veel toeristen de doorslaggevende factor om voor een vakantie op dit prachtig eiland te kiezen. Dit is niet zo verwonderlijk aangezien het klimaat van SiciliŽ het gehele jaar als erg aangenaam gezien kan worden. De wintermaanden zijn er zacht zonder echt koud te worden en de zomers zijn er warm maar zelden echt heel heet. Ook de gemiddelde jaarlijkse neerslag valt er erg mee waardoor de gemiddelde luchtvochtigheid ook erg laag is. In de binnenlanden van SiciliŽ, en dan met name in de hoger gelegen delen van het eiland, met name in de buurt van de Etna komt een ander soort klimaat voort. Niet het Mediterrane klimaat dat je in zo goed als heel ItaliŽ tegenkomt maar een zeeklimaat waar het gehele jaar een behoorlijk stuk kouder zal zijn dan op de andere delen van het eiland.

SiciliŽ bezienswaardigheden

Het eiland SiciliŽ is rijk aan indrukwekkende historie, een soms overweldigende natuur en prachtige bezienswaardigheden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor SiciliŽ samengesteld:
SiciliŽ bezienswaardigheden top 10

Het klimaat van SiciliŽ

Het overgrote deel van SiciliŽ heeft een mediterraan klimaat. Dit klimaattype komt voor in zo goed als alle landen plaatsen en eilanden die zich in de directe omgeving van de Middellandse Zee bevinden. Het mediterrane klimaat is ťťn van de meest aangename klimaten ter wereld. De wintermaanden zijn er koel maar zelden koud en de zomers zijn er warm men soms heet. Het is met name het temperende effect van de Middellandse Zee dat door veel mensen erg aangenaam wordt gevonden. Alleen als het klimaat onder de invloed komt te staan van de Sirocco, een hete droge wind uit de Sahara, kan het klimaat van SiciliŽ als minder prettig worden ervaren.

De hoger gelegen delen in het binnenland van SiciliŽ hebben een maritiem klimaat. Op deze delen van het eiland zijn de temperatuurverschillen gedurende het gehele jaar groter dan op de andere delen van het eiland. In de wintermaanden is hier zelf sneeuw te vinden en kan er geskied worden.

Warme droge zomermaanden

De zomerperiode is voor de echte zonaanbidders de ideale periode om een bezoek te brengen aan SiciliŽ. De gemiddelde dagtemperatuur ligt in deze periode rond de dertig graden Celsius, maar zal op de heetste dagen van het jaar richting de veertig graden Celsius gaan. Dit lijkt misschien wel heel warm, maar de altijd aanwezige zeewind zorgt gelukkig voor de nodige verkoeling. Alleen als de Sirocco invloed heeft op het klimaat van SiciliŽ kan dit als negatief ervaren worden. De hete droge lucht zorgt ervoor dat het warmer en benauwder aanvoelt dan dat het eigenlijk is. Gelukkig komt deze wind niet al te veel voor op SiciliŽ.

Een van de fijne bijkomstigheden van het klimaat op SiciliŽ in de zomerperiode is dat het er zo goed als niet regent. Dit komt ten goede van de zonne-uren en gemiddelde temperatuur. Het heeft dan weer wel het nadeel dat het er behoorlijk stoffig kan zijn.

Winterzon op SiciliŽ

Het klimaat van SiciliŽ is in de winterperiode net iets te koel om te kunnen dienen als echte winterzonbestemming, maar toch is het eiland ook in de wintermaanden een steeds populairder wordende vakantiebestemming. De gemiddelde dagtemperatuur komt in deze periode niet uit boven de vijftien graden Celsius, maar op de warmste winterdagen zijn temperaturen van twintig graden en meer niet ongewoon. Op deze dagen is SiciliŽ erg geschikt als winterzonbestemming. Jammer genoeg komen deze dagen te weinig voor gedurende de wintermaanden. Een bijkomende nadeel is dat de meeste neerslag in deze periode gemeten wordt waardoor er maar weinig zonne-uren overblijven. Kortom, SiciliŽ is niet geschikt als winterzonbestemming maar wil je even vluchten van de kou in Nederland en hoef je niet per se op het strand te liggen dan kan SiciliŽ een goede optie zijn.

Neerslag

De meeste neerslag op SiciliŽ valt van oktober tot en met januari. De gemiddelde neerslagcijfers in deze periode komen ongeveer overeen met de neerslagcijfers die wij in Nederland in deze periode gewend zijn. De drogere periode start in mei en duurt tot en met augustus. De gemiddelde neerslag in deze maanden is erg laag en valt te verwaarlozen. De weinige neerslag die er valt komt vaak als geroepen om het stof en het zand weg te spoelen. Op de hogere delen van het eiland zal de neerslag in de wintermaanden als sneeuw naar beneden komen. Deze hoeveelheden zijn in de meeste jaren zo groot dat er op SiciliŽ op meerdere plaatsen geskied kan worden. Met name het gebied rondom de Etna is in de winterperiode een geliefd skigebied.

Weersextremen

Door de invloed van de Middellandse Zee komen er op SiciliŽ zo goed als geen weersextremen voor. Door het temperende effect van de Middellandse Zee op het klimaat van SiciliŽ ligt de gemiddelde jaartemperatuur niet heel erg ver uit elkaar. Op de lagergelegen delen van het eiland zal er zelden tot geen vorst voorkomen en ook andere temperatuurextremen zijn er een uitzondering. Dit geldt overigens niet voor de hogergelegen delen waar wel langere periodes met vorst voorkomen.
Het enige waar je rekening mee dient te houden qua weer op SiciliŽ is de Sirocco wind. Deze wind neemt hete en droge lucht mee vanuit de Sahara en neemt hem mee naar SiciliŽ. Tijdens de dagen dat het eiland in de greep is van deze wind is het er een behoorlijk stuk onaangenamer op het eiland. Een van de grootste nadelen van deze wind is dat de temperatuur in de avonduren niet zal dalen wat bij veel mensen voor slapeloosheid en migraine zal zorgen. In extreme gevallen kan het kwik tijdens een sirocco oplopen tot vijfenveertig graden Celsius.

Klimaattabel

Onderstaande klimaattabel vormt een gemiddelde voor het eiland en de regio SiciliŽ. Lokaal kunnen er echter zeker afwijkingen voorkomen, onder andere door hoogte en de ligging ten opzichte van de zee. Op klimaatinfo SiciliŽ kun je relevante klimaatcijfers vinden van verschillende bestemmingen binnen SiciliŽ.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum
temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 13 įC 5 įC 4 uur 14 dagen 70 mm 15 įC
februari 13 įC 5 įC 5 uur 11 dagen 48 mm 15 įC
maart 14 įC 6 įC 6 uur 12 dagen 34 mm 15 įC
april 17 įC 8 įC 7 uur 9 dagen 31 mm 16 įC
mei 22 įC 12 įC 9 uur 6 dagen 20 mm 18 įC
juni 26 įC 16 įC 10 uur 4 dagen 8 mm 22 įC
juli 29 įC 19 įC 11 uur 3 dagen 7 mm 25 įC
augustus 30 įC 19 įC 10 uur 2 dagen 10 mm 26 įC
september 26 įC 17 įC 8 uur 6 dagen 40 mm 25 įC
oktober 22 įC 13 įC 6 uur 11 dagen 88 mm 22 įC
november 17 įC 9 įC 5 uur 12 dagen 65 mm 20 įC
december 14 įC 7 įC 4 uur 14 dagen 78 mm 17 įC
Met dank aan klimaatinfo.nl - dť Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Het voor- en najaar zijn normaal gesproken, qua weer de beste periodes om naar SiciliŽ af te reizen. De temperaturen hebben dan nog niet hun hoogtepunt bereikt en de kans op langdurige neerslag is er wel al minder. De combinatie van deze twee factoren zorgt ervoor dat je in ieder geval qua weer in het voor- en najaar in SiciliŽ een perfecte vakantie zult hebben. Het enige nadeel is misschien dat de watertemperatuur er nog aan de koele kant is en minder geschikt om in te zwemmen.

De zomermaanden zijn traditiegetouw de drukstbezochte maanden van het jaar. In deze periode ben je gegarandeerd van goed weer en heb je minimale kans op langdurige neerslag. Nadeel van deze periode is dat zeker op de meer toeristische plaatsen het er erg druk kan zijn en soms lange wachtrijen staan.

De wintermaanden zijn normaal gesproken de minst geliefde maanden om een bezoek te brengen aan SiciliŽ. De gemiddelde dagtemperatuur is er dan niet heel hoog en de kans op langdurige neerslag is er het grootst.

Meer info over SiciliŽ

De volgende sites bieden goede tips en informatie over SiciliŽ:
bijzondere plaatsen in SiciliŽ
de mooiste dorpjes van SiciliŽ
SiciliŽ in 24 foto's
SiciliŽ in ťťn dag
SiciliŽ informatie
SiciliŽ weer & klimaat
SiciliŽ zonkalender

Wil je specifieke informatie over steden in SiciliŽ? Kijk dan op deze sites:
Agrigento tips & info
Catania tips & info
Marsala tips & info
Milazzo tips & info
Noto tips & info
Palermo tips & info
Ragusa tips & info
Syracusa tips & info
Taormina tips & info
Trapani tips & info

© alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy